Werk met kleurreflectie

Mijn papierwerken zijn opgebouwd uit stukken met de hand gescheurd, zware kwaliteit etspapier. Ze worden in pigmenten en een lijmoplossing gedrenkt en aan elkaar geweven. ‘De scheur is mijn handschrift.’

Door papierwerken samen te voegen kunnen ze enorme oppervlakten beslaan, bijvoorbeeld een hele wand van vloer tot plafond. De werken hangen los van elkaar, maar zijn door de techniek of de kleur aan elkaar verbonden en vormen een groot monumentaal werk.

De werken van papier hangen 4 tot 5 centimeter van de muur af. Er kan licht omheen en achterlangs. De achterkant van het papierwerk heeft een fel contrasterende kleur. Die kleur zie je niet aan de voorkant van het werk, maar hij reflecteert op een witte wand. De openingen tussen de gescheurde stukjes en de hoeveelheid licht bepalen de felheid van de kleurreflectie op de muur. De schaduw volgt in kleur de vorm van elk stukje papier en hoort als vorm bij het werk. Door veranderende lichtinval, het draaien van de zon, verandert de vorm van het werk.

De papierwerken lijken, versterkt door het complementaire kleurschijnsel op de muur te zweven.