Een sigaar uit eigen doos

IMG_4552…. en een glaasje uit eigen fles?

Vandaag kreeg ik via de website  ‘Altijd voor Kunst’ een uitnodiging voor deelname aan een Kunstontwerpwedstrijd in mijn mailbox. Dit keer ging het om het ontwerpen van een wijnflesetiket. Het winnende ontwerp krijgt 100 euro en zes flessen wijn. Deelnamekosten aan de wedstrijd 19.50 € voor één ontwerp, verdere extra ontwerpen 14.50 €. ‘ter stimulering van overdachte deelname’. Er worden slechts 600 flessen bedrukt, geen indrukkwekkende PR voor de kunstenaar, vind ik .

Slechte economische positie kunstenaars

Gebruik maken van de slechte economische positie van kunstenaars gebeurt al jaren. Kunstenaar willen hun werk graag aan de man brengen en zoeken hiervoor allerlei wegen tot exposure. En meedoen aan een ontwerp wedstrijd is een mogelijkheid. Deelname is vaak een grote investering in tijd voor de kunstenaar en slechts zelden schiet men raak. De spoeling is dun. Ook moet men vaak afzien van de copyrights.

Betalen voor deelname

Het komt steeds vaker voor dat je moet betalen voor deelname aan deze ‘wedstrijden’. Bijvoorbeeld: de deelname aan de voorronde van de Zomerexpo 2014.  Voor elk werk dat men aanmeldde 30 € en dit zonder enige garantie dat het werk geëxposeerd wordt.

Deze wijnfirma maakt het wel erg bont. Dit is geen ontwerpwedstrijd voor kunstenaars, maar een gratis ontwerp voor de wijnboer! De kunstenaar betalen hun eigen prijs door hun inschrijfgeld. Vijf inschrijvingen en de ‘hoofdprijs’ is betaald. Dit is wat ik uitbuiting noem van de positie van kunstenaars. Een sigaar uit eigen doos.

De wervende tekst van de website:

Elk jaar wordt een Europese kwaliteitswijn voorzien van een door een Nederlandse beeldend kunstenaar gecreëerd etiket. Het etiket is het winnende ontwerp van de jaarlijkse verkiezing ‘Kunst als krans op de wijn’. 600 Flessen wijn worden met het winnende ontwerp bedrukt. U kunt ook deelnemen! De opdracht is om een (of meer) etiketten te ontwerpen……..een deskundige vakjury….. meest gewaardeerde ontwerp.  

En dan: ‘De ontwerper van het meest gewaardeerde ontwerp krijgt € 100,-, zes flessen van de wijn voorzien van het door hem of haar ontworpen etiket en een eervolle ontvangst op de ADAF (www.ADAF.nl) in september. De ontwerpers van de vijf meest gewaardeerde ontwerpen worden met naam en website in diverse publicaties vermeld en zijn als gast welkom op de ADAF.

Deelnamekosten
Ter dekking van de kosten van beoordeling van de inzendingen en ter stimulering van overdachte deelname, is een bijdrage voor deelname van € 19,90 per ontwerp verschuldigd. Bij deelname met twee tot (maximaal) vier ontwerpen, zijn de deelnamekosten voor het 2e, 3e en 4e ontwerp € 14,90. Bedragen zijn inclusief BTW.

Als laatste: de onbegrijpelijke voorwaarde

Overige bepalingen.
7a. Deze deelnamevoorwaarden, kunnen op elk moment zonder nadere aankondiging aangepast worden. Voor aanpassing gemaakte afspraken, blijven van kracht met de voor de aanpassing van toepassing zijnde voorwaarden.

Bovendien eindigt elke fles met etiket zoals op bovenstaande foto.

Foto: Marijke Bruin