De zomer in een doosje

BwnU14wIQAET6VU.jpg-large-720x340Ik kom net terug van een middagje ‘Medicijnfabriek’. Van planten die in je omgeving groeien – in dit geval de planten in het park – maakten we een ‘medicijn’ voor eigen gebruik. Achter in het bezoekerscentrum is een ‘spreekkamer’ ingericht, waarin we konden vertellen hoe we ons op dat moment voelden.

Fysiek  en lichamelijk. We gingen gezamenlijk in de buitenlucht ontspannen, wat zwaaien met de armen, met de naast ons staande boom als voorbeeld.  Daarna….. ‘de beemd’ in, op zoek naar planten die ons goed zouden doen en die bij ons zouden passen.

Onze begeleider, plantendeskundige Rascha, liet ons intuïtief een plant liet uitzoeken die ‘iets met ons deed’. Ze deed dat erg vakkundig en met geduld. Ik val op eenvoudige planten, klaver, weegbree, seudeksels en de simpelste van allen: gras. Ik had al snel een polletje op het oog. De plant waar ik in de zomer altijd erg blij van word. Gesneden en gedroogd ligt het te geuren op het land. Vet gras. Die geur! 

Daarna begon het spannende gedeelte. We maakten er van alles van. We stonden te filteren, kruiden te drogen, de ovens stookten we op, te koken, maakten aftreksels en zalfjes.  Alle apparatuur was aanwezig: ovens, kookplaten,pannen, vijzels potjes met vet en theezakjes om te vullen. Om mij heen werd driftig gestampt en geroerd. We roken aan allerlei potjes, deden allergieproefjes met de kruiden. Het werd gezellig en het rook lekker naar etherische olieën. Een uurtje knutselen met én in de natuur.

Ik vulde mijn eigen theezakjes met  gras en vrouwenmantel en ging vrolijk naar huis met de zomer in een doosje.

 “MedicijnFabriek” is een laagdrempelig kunstproject van Martijn Engelbregt en versterkt de sociale cohesie.