De Nacht van de Architectuur

[huge_it_slider id=”3″]

Donderdagavond 28 mei was ik uitgenodigd bij de Nacht van de Architectuur. Deze vond plaats in de – in aanbouw zijnde – centrale hal van het station in Arnhem en stond in het teken van de oplevering 19 november 2015.

Het was steenkoud in de grote hal waar nog veel ramen ontbraken. Op de bouwverwarming was deze avond bespaard.

De ‘nacht’ was gevuld met veel toespraken van mannen in pakken, die elkaar over en weer complimenteerden met het feit dat de stationshal er nu eindelijk was. Over en over werd gerefereerd aan het feit dat het twintig jaar had geduurd om van een ontwerp tot de uitvoering te komen. Niet iets om trots op te zijn, lijkt me.

Ben van Berkel was virtueel aanwezig door middel van een video. Een persoonlijke toespraak van Wilma Mansveld, Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, over haar verbintenis met het station van haar woonplaats en stations als toegangspoort naar de stad, was aardig.

Pas de laatste spreker deze avond, architecte Francien Houben van Mecanoo, sprak over haar beweegredenen, haar manier van werken en haar projecten. Daar had ik de hele avond naar verlangt. Dáár proefde ik de liefde voor ontwerpen en architectuur, en haar toespraak verwarmde mijn – door en door – koude botten.